Als leidinggevende je macht inzetten? Kansloos…

Tags: excellerenleiderschapmissie

Verantwoordelijk zijn maar merken dat niemand naar je luistert. Herkenbaar? Lees dan verder. Of wil je de formele bevoegdheid hebben om iets gedaan te kunnen krijgen maar heb je die niet? Lees ook even verder:

Als anderen niet doen wat jij wilt heb je een probleem. Zeker als leidinggevende. Dan is het zeker jouw verantwoordelijk om anderen tot (top-) prestaties te brengen.

Macht inzetten?

Het gaat dan over jouw invloed op anderen en wat je daarmee bereikt. Nu zou je als leidinggevende je ‘macht’ in kunnen zetten maar daar zijn twee dingen tegen. Ten eerste zou je dan qua mogelijkheden om anderen te beïnvloeden heel beperkt zijn maar belangrijker nog: tegenwoordig bereik je met het inzetten van macht nog nauwelijks iets positiefs. Ten tweede: in de meeste gevallen heb je zelfs als leidinggevende helemaal geen hiërarchische verhouding en dus macht. Denk maar jouw collega MT-leden, je compagnon, leveranciers, klanten enzovoort: geen hiërarchisch verhouding maar toch wil je bij hen van alles voor elkaar krijgen. Dat geldt ook in privé situaties. Privé ben je ook continu aan het beïnvloeden. Je partner, je kinderen, vrienden, op de sportvereniging en wat dacht je er van als je aan het stappen bent? Continu probeer je iets te bereiken bij een ander. Lukt het je niet om bij alles en iedereen om je heen (of bij jezelf?) gedaan te krijgen wat jij wilt? Zie je managers, teamleiders of andere collega’s die er mee struggelen? Dan schort het dus aan leiderschap.

 

Dit is leiderschap:

1. weten wat je wilt en

2. het gedaan krijgen.

Soms bij jezelf maar meestal bij anderen en altijd met behoud van relatie of verbetering ervan. Anders is jouw invloed van zeer korte duur zul je merken. Als je aanwezig bent zal men het juiste laten zien maar zodra jij je omdraait begint de terreur (die je dus zelf veroorzaakt hebt).

 

Dit is de essentie..

Want dat is de essentie: lukt het je niet om gedaan te krijgen wat jij wilt dan ligt dat in alle gevallen aan jou. Het liefst zeggen we dat het aan de ander ligt. Dat die niet deugd. Of als het over onszelf gaat dan hebben we al snel een excuus waarom het gewoon niet kàn lukken. Maar het ligt nooit aan iets anders of aan iemand anders. Het ligt aan jouw vaardigheden. Jij kunt de ander of de situatie nog niet zo beïnvloeden dat er gebeurt wat jij wilt.
Niet mee eens? Stel jezelf dan de vraag: is er werkelijk NIEMAND die dit (bij deze persoon) gedaan krijgt? Dat is nooit zo. Er is in altijd wel iemand die de omstandigheden of de persoon zo weet te beïnvloeden dat hij het wel voor elkaar zou krijgen. Het probleem is dat je gewend bent om andere paden op te zoeken en te bewandelen. Niet buiten je comfort zone zoeken of die weg niet aandurven om te proberen.
En een excuus is dan sneller gevonden dan een oplossing. Daarmee geef je echter wel de beperking van jouw invloed op anderen (en dus jouw leiderschap) aan….

Zo versterk je jouw leiderschap

  1. Vertel wat je WEL wilt. Meestal weten we precies te vertellen wat we NIET willen, wat ons niet bevalt. Maar daarmee blijft er heel veel over wat dan mogelijk wel gewenst is. Je bereikt dus al veel betere resultaten als jij precies weet te formuleren wat jij WEL wilt. Daarbij geldt dat onze hersenen een negatieve connotatie maar moeilijk opslaan (denk niet aan een paarse ijsbeer op een mooi zandstraat en hup je hebt het zo voor de geest..) waardoor zeggen wat je NIET wilt zelfs contra-productief is.
  2. Ga bewuster beïnvloeden! Alles is invloed en dus beïnvloeden we ook vol continu. Soms heel bewust maar meestal gaat het volledig op de automatische piloot. Vanuit ons onderbewuste dus en dan is schade snel aangericht. Zonder het in de gaten te hebben beïnvloeden we een ander negatief. Probeer dan maar eens gedaan te krijgen wat jij wilt! Bedenk dus goed WAT je wilt bereiken en vervolgens HOE je dat voor elkaar kunt krijgen.
  3. Experimenteer (en leer). Lukt het nog steeds niet? Geen man overboord. Je hebt iets geprobeerd nog (net) niet werkt. Edison zei: ‘Ik heb niet 700 keer gefaald. Ik heb 700 methodes geëlimineerd, die niet werkten. Daarmee kom ik dus steeds dichter bij de manier om een gloeilamp te maken’. Je hebt een manier gevonden die niet werkt. Probeer iets anders net zolang tot je iets hebt gevonden dat WEL werkt.
  4. Uit de comfortzone! Je huidige kennis en vaardigheden zijn jouw beperkende factoren. Groei ligt buiten hetgeen je al beheerst. Soms moet je helemaal anders doen dan je ooit gedaan hebt om te bereiken wat je wilt. Dat voelt misschien doodeng maar de beloning is er ook naar. Je krijgt iets voor elkaar dat je tot dan toe niet lukte en zal het in het vervolg ook kunnen oplossen: 100% persoonlijke groei!

 

Wat jij precies wilt, je persoonlijke missie en talent scherp krijgen, is een van de waardevolste dingen om tijd aan te besteden. Er zijn scans mogelijk om je erbij te ondersteunen. Je leert dan heel veel over jezelf maar ook veel over anderen. Hoe je ze effectief kunt beïnvloeden bijvoorbeeld. Wil je weten waarom zo’n scan zo belangrijk is en wat deze voor je kan betekenen kijk dan naar deze TIP of kijk op deze pagina: Energy Drives Scan ®.~
Heeft jouw bedrijf nog niet scherp wat het wil (geen inspirerende missie)? Lees dan deze TIP of neem CONTACT met mij op.

>> Ken je anderen die baat kunnen hebben bij dit artikel? Help ze verder en stuur het artikel even door!

>> Heb je een vraag, een opmerking of aanvulling? Mail me dan op info@inreach.nl

>> Kun je ondersteuning gebruiken bij de uitvoering? Plan een kennismakingsbezoek in!

 

 

 

Abonneer op deze gratis leiderschapstips

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.